Séta a Péteri-tóhoz

2014.09.12 10:00

Péteri-tó természetismereti túra

 

2014. szeptember 12-én, pénteken a TÁMOP-3.3.14-12/1-2013-0017 pályázat keretén belül az iskolánk felső tagozatos tanulói gyalogtúrára indultak a község határában található Péteri-tó természetvédelmi terület és madárrezervátum felkeresésére.

 

Célunk a szikes terület, vadvizes környezet pusztai növény- és állatvilágának megtekintése az őszi aspektusában, az I. és II. tó között húzódó gát végében álló nagy kilátó elérése, hogy onnan a területet érintő madárvonulást megfigyelhessük.

 

A kilátóhoz vezető 6 km-es utunk során lehetőségünk volt megismerni a 3 mederből álló tórendszert és az azokat körülvevő homoki ligeterdőt. A kora őszi enyhe időjárásnak és csapadékbőségnek köszönhetően elegendő víz jutott a tavak tápláláshoz és az üde növényzet fenntartásához.

A gyalogtúra jó alkalom volt arra, hogy észrevegyük és megfigyelhessük a párás környezetből előbúvó - az alföldi erdőkre jellemző - számos gombafajt; mint pl. a látványos boszorkánykörökbe rendeződött nagy őzlábgombákat, a fákon megtelepedett taplógombákat, a kis tisztások fűféléi között lapuló szegfűgombákat…

Az őszi vegetációs időszak miatt a legtöbb növény már - virág helyett - termést hozva várta a nyugalmi időszakot.

A nádas széli vizenyők lábnyomai árulkodtak arról, hogy az erdőket nagyvadak is lakják, még ha utunk során most nem is találkoztunk velük.

 

A kilátót elérve madártávlatból is szemügyre vehettük a tórendszer elhelyezkedését, a madárrezervátumnak helyet adó nádrengeteget és a tavak vizét szállító Dong-ér vonalát. A kora ősznek köszönhetően az igazi madárvonulás még nem kezdődött el, de így is volt bőven volt látnivalónk. Minden gyereknek lehetősége volt a magunkkal hozott távcsövekkel közelebbről is megfigyelni - természetes környeztükben - a tavakon táplálékot kereső madarakat; gémeket, szárcsákat, hattyúkat, récéket, vagy a nádasok-rétek felett köröző ragadozókat.

 

                                                                                                                            

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Trombitás Péter