Múzeumlátogatás

2014.10.18 14:00

Múzeumlátogatás Kiskunfélegyházán a testvériskolai pályázat keretében

Iskolánk tanulói pályázati támogatással múzeumlátogatáson vettek részt. Tanítási napon, a tanórák után utaztunk különjáratos autóbusszal.
A program két részből állt.
Elsőként a Móra-emlékházat tekintettük meg. Móra Ferenc Kiskunfélegyháza szülötte, a félegyháziak hűen őrzik emlékét.
A kirándulást elsősorban negyedikes diákjainknak szántuk, ők ebben a tanévben tanulnak az író életéről, munkásságáról, műveiről. Kötelező olvasmányuk a Kincskereső kisködmön. Magyar irodalom órákon gondosan előkészítették a témát, így a hallott információk egy része ismerősnek tűnt számukra. Barátságos, mesebeli udvar fogadott bennünket, kicsi parasztházzal. Még a tanyasi gyerekeknek is meglepetést okozott, hogy kézzel elérték a mestergerendát. Tárlatvezetőnk részletesen megmutatta a ház minden zugát. Láttunk szabadkéményes konyhát teljes felszereléssel, szűcsműhelyet a szűcsmesterség kellékeivel, búbos kemencét, sok fényképet, melyek mind egy-egy történettel szolgáltak. A gyerekek sokat kérdeztek, figyelmesen hallgatták a régi szegény családok életéről, szokásairól szóló történeteket .
A bőséges szellemi táplálék és egy kiadós séta után finom uzsonna következett egy pékségben.

 
Programunk második részeként a Petőfi-emlékszobát néztük meg. Ide többségében ötödikes diákjaink jöttek, s néhány negyedikes.
Petőfi nevét minden diák ismeri, részletesebben ötödik osztályban tanulnak életéről. Az emlékszobát a sok fénykép és dokumentum mellett tárlatvezetőnk beszéde, gondolatai töltötték meg valódi tartalommal. Legnagyobb költőnk születése és halála körüli bizonytalan adatok megmozgatták a gyerekek fantáziáját. A félegyháziak őt is városuk szülöttének tartják, bár az irodalomkönyvekben nem ez szerepel. Az emlékszoba megtekintése után megnéztük közelről a híres Petőfi-szobrot, melynek legendás történetét is megismerhettük.
A szobortól a Kiskun Múzeum udvarára sétáltunk, ott egy igazi szélmalommal és egy veremházzal gazdagíthattuk élményeinket.
A gyerekek a fárasztó, hosszú nap ellenére aktívan, érdeklődően vettek részt a programokon. Új ismereteik biztosan pozitív hatással lesznek tanulmányi munkájukra is.