Múzeumlátogatás

2014.06.11 15:30

 

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának - Kiskun Múzeuma


Cím: 6100 Kiskunfélegyháza, Dr. Holló Lajos u. 9.

Telefon: (76) 461-468 

E-mail: kiskunmuzeum@gmail.com

 

A Kiskun Múzeumot Kiskunfélegyháza városa alapította 1902-ben. A hatalmas barokk épületegyüttes méltó őrzője és bemutatóhelye a város és a Kiskunság múltjának. A főépület és a tömlöc, amely egykor helyet adott a Kiskunság közigazgatási ügyintézésének és ahol a kerület rabjait tartották fogva, 1794-ben nyerte el mai formáját.
A főépületben Holló László, Szántó Piroska és Morell Mihály képzőművészek tárlatai láthatók, valamint az emeleti kiállítótér mutatja be Kiskunfélegyháza régészeti, történeti, néprajzi, irodalmi emlékeit.

A Kiskun Kapitányság hajdani egyemeletes tömlöce ma börtönmúzeum, az egykori börtönudvaron áll a Pajkos-Szabó féle műemlék szélmalom, valamint egy Árpád-kori veremház rekonstrukció.

A múzeumban először egy tárlatvezetésen vettünk részt, ahol megismerkedhettünk tágabb lakóhelyünk régészeti, történeti, néprajzi, irodalmi emlékeivel, majd ehhez kapcsolódó tárgykészítő foglalkozásokon vettünk részt. Gyöngyfűzéssel és tarsolylemezkészítéssel foglalkoztak tanulóink, majd a múzeum árnyékos udvarán hagyományőrző játékokkal játszhattak. A délután további részében Kiskunfélegyháza műemlékeiből és parkjaiból néztünk meg párat, pizzáztunk és fagyiztunk.

Kellemesen elfáradva, élményekkel tele zártuk a napot. 

            Petőfiszállás, 2014. június 12.

                                                                                    Lőrincz Hajnalka   

                                                                                            szervező